1 Eylül 2013 Pazar

Gebelikte Çatlaklar


Gebelikte Çatlaklar

Gebelik kadınların vücudunda pek çok deformasyona sebep olur. Ciltte kahverengi lekeler meydana gelir. Bu lekeler genellikle yüzde görülür. Yanaklar, alın ve çenede sıklaşırlar. Bunun dışında hamilelik döneminde yüzde sivilcelenme meydana gelir. Bu sivilceler çoğunlukla 8. Haftadan itibaren oluşur. Tırnak değişiklikleri de hamilelikte kadınların karşılaştıkları sorunlardan biridir. Hamilelikte tırnaklar güçsüzleşir, rengi değişir ve kolay kırılır hale gelir. Doktorların tavsiye edeceği güçlendirici cilalar bu problemi aşmak için yeterli olacaktır.

 Hamilelikte karşılaşılan ve ne yazık ki oluştuktan sonra tedavisi mümkün olmayan bir sorun da cilt çatlaklarıdır. Cilt çatlakları kollojen ve elastin dokularının zarar görmesi ile oluşur. Bu dokuların zarar görme sebebi ise hamilelik gibi dönemlerde cildin kaldırabileceğinden daha fazla gerilmiş olmasıdır.

Gebelik döneminde meydana gelen cilt çatlakları karın, bacağın iç kısmı, göğüs gibi yerlerde oluşabileceği gibi kişiye göre vücudun her yerinde meydana gelebilir. Bu dönemde kadınlar çok fazla kilo alılar ve deri esner. Ancak fazla kilodan dolayı elastikiyet yapısı bozulur ve çatlak görünümleri ortaya çıkar. Hamilelikte oluşan cilt çatlakları kişiye göre farklılık gösterir. Bazı kadınlarda hiç çatlak oluşmazken bazılarında vücudunun çoğu yerinde çatlaklar meydana gelebilir.

Gebelik döneminde çatlakların oluşmasının bir diğer sebebi de hormonlarda meydana gelen değişikliklerdir. Hormonlar 8. Haftadan itibaren değişmeye başlarlar. Çatlaklar çoğunlukla 4. Aydan itibaren fark edilmeye başlanırsa da son 3 ayda artar.

1 yorum: